Drup drup drup….

In het vorige berichtje stond al dat er bij Jonah nog hersenvocht lekte uit het gaatje van de ruggenprik. Vanochtend deed dat het nog steeds!

Gisteren heb ik 2x met het UMCG gebeld en overleg gehad met de verpleegkundige die er maandag ook was. Zij ging beide keren met de arts overleggen en ze vertelde dat het het belangrijkste was dat er een goed drukverbandje op kwam. Dat er hersenvocht lekte kon geen kwaad en gelukkig heeft Jonah ook geen andere klachten gekregen (bijv. hoofdpijn). Maar ja….hoe leg je een drukverbandje aan op een rug? Eerst een gaasje een paar keer dubbel vouwen en dan pleisters erop plakken. Toch had Jonah steeds weer een natte plek op zijn blouse, dus dat ging niet goed. ‘s Middags kwam de thuiszorg om weer chemo te geven en ik heb gevraagd of zij ook naar Jonah zijn rug wilde kijken. Dit was geen probleem en zij had toen het goede idee om een zwachtel helemaal om Jonah zijn buik te doen. Dat niemand daar eerder aan gedacht had!
Vanmorgen tilde Arno het gaasje iets op en meteen zagen we weer een druppel uit het gaatje komen. Toch was het verband niet nat en hebben we alles laten zitten. Vanmiddag kan de thuiszorg er mooi weer even naar kijken.
Gistermiddag om 5 uur belde Edith (nurse practitioner van de poli kinderoncologie) vanuit het UMCG. Ze zei dat er 2 dingen waren: ten eerste wilde ze weten hoe het met Jonah en zijn “lekkage” was. Ik kon haar op de hoogte brengen en ook zij bevestigde dat het lekken van het hersenvocht geen kwaad kon. Ze heeft wel in Jonah zijn dossier een aantekening gemaakt dat bij de volgende ruggenprik er een stevig drukverband aangelegd moet worden. Tevens een controle voordat wij naar huis gaan is geen overbodige luxe.
Ten tweede zei Edith dat wij afgelopen maandag aan hadden gegeven dat we nog wat vragen hadden, maar dat zij het zo druk had gehad, dat we al naar huis waren toen zij eindelijk tijd voor ons had. Hier voelde ze zich niet lekker over, vandaar dat ze hier nog over belde. Heel fijn en dit heeft ons onbevredigde gevoel van maandag weer wat doen verdwijnen. Ik stelde de vraag over dat wij Jonah nog zo houterig vinden en dat hij totaal nog geen kracht heeft. Als Jonah op de grond heeft zitten spelen, kost het hem heel veel moeite om overeind te komen. Dit klopt in het beeld. Jonah heeft de chemo Vincristine gehad en die heeft dit veroorzaakt. Jonah moet weer helemaal op kracht komen en conditie opbouwen.
Verder eet en drinkt Jonah momenteel heel slecht. Ook dit past in het beeld. Jonah heeft weinig tot geen smaak en zit heel snel vol. Gelukkig hebben we de sondevoeding en ook hiermee krijgt Jonah al heel wat vocht binnen. We kunnen hem altijd met de grootste spuit die we hebben (60 ml) extra water geven. Vooral als het overdag warm zou zijn en hij meer vocht nodig heeft.
Onze vragen waren hiermee beantwoord en ik heb het enorm gewaardeerd dat Edith nog heeft gebeld.

Jonah is gisteren niet naar school geweest en dat kwam door die lekkage. Dit was wel heel erg jammer, want Jonah heeft duidelijk meer energie door de bloedtransfusie. Gisteren waren we naar de supermarkt geweest en Celine rende de winkel uit richting de auto. Jonah ging op zijn manier ook rennen: hij zwalkte over de stoep en ging nauwelijks harder dan dat ik liep. Bij de auto aangekomen zei Jonah:”Mama, ik kan weer wat rennen”! Hup, daar waren mijn wangen alweer nat! Blijkbaar heeft Jonah dus toch wel beseft dat hij niet kon rennen, maar daar had hij zich nooit over uitgesproken.
Vanmorgen gingen alle kleuters van Jonah zijn school naar een speeltuin hier in Kampen. Met het beeld voor ogen van het schoolreisje dat Jonah alleen maar toe zat te kijken, hebben we (in overleg met Jonah), besloten niet naar de speeltuin te gaan. Daar komt nog bij dat Jonah vanmiddag een verjaardagsfeestje heeft van Joas. En hier wil hij dolgraag naar toe en daar heeft hij nu tenminste ook nog genoeg energie voor!
Morgen de laatste schooldag…….. en die moet natuurlijk ook niet gemist worden!

3 Responses

  1. Myrthe 3 juli 2013 / 20:34

    De laatste schooldag alweer? Is dit juist fijn of onhandig?
    Jullie doen het zo goed allemaal. Heel vaak denk ik aan jullie en aan Jonah. Sinds afgelopen vrijdag meerdere malen per dag. Pepeijn is namelijk (kort) geknipt en hij lijkt zo op Jonah met zijn smalle puntige gezichtje. Mooi. Ook voel ik me dan gezegend omdat wij van geluk mogen spreken met een gezonde jongen. Twee weken geleden is Pepeijn geopereerd aan buisjes en neusamandelen. Het voelde dubbel. Ik was (ook) een bezorgde moeder ineens, maar had ik dat recht wel… eigenlijk waren het peanuts..
    Hoe is het nu met de haren van Jonah. Blijven ze nog zitten of worden het al plukken? Ga je het dan uit laten vallen of scheren? Lastige zaken allemaal. Misschien heeft Jonah zelf ook wel ideeen voor zijn haar; bewaren, doneren, voor de vogels in het park voor een nestje, van een hoge toren gooien, inplakken in een boekje (pluk), een pluk bewaren in een mooi doosje of schatkistje.
    Lieve kampenaarders, hou jullie sterk!
    Liefsliefs Myrthe

  2. dikkie spijkerboer 4 juli 2013 / 22:19

    Hallo
    Eerst astrid fijn dat je er was met de musical op school
    Dat zijn best wel dubbele dingen qua gevoel , dus petje af
    Weer van aller dingen gelezen in jullie verhaal over jonah
    Hij blijft een kanjer en jullie al niet minder
    Vanaf hier een dikke knuffel en groetjes dikkie

  3. Bart Jan en Aart Arie 6 juli 2013 / 20:59

    Donderdagavond zijn we terug gekomen van onze Griekenland trip. Op vrijdag moest BJ gelijk al weer werken in Soest. Na het ophalen van medicijnen in Baarn
    wilde de auto niet meer starten. ANWB gebeld en na hun observatie moest de
    auto worden weggesleept naar Naarden. Daar konden ze hem niet helemaal
    maken en nadien is hij nog versleept naar Wageningen. ‘s Avonds toen ik thuis was had ik het helemaal gehad. Wat een snert-start-dag.
    Vanavond- zaterdag- kom ik toe aan alle emails en de blog van Jonah. Ik moest 5 afleveringen lezen, waarbij ik emotioneel werd en bepaalde kreten slaakte.
    Wat hebben jullie in die 2 weken alweer meegemaakt met elkaar.
    Als een auto kapot is is het niet leuk; maar wat jullie meemaken is oneerlijk.
    Een auto kun je snel repareren, maar een lichaam
    repareren ( beter maken) gaat niet zo snel. Dan heb je soms een langere weg te gaan.
    Maar we vertrouwen erop dat het allemaal de goede kant op gaat.
    In de vakantie kwamen jullie vaak ter sprake. In gedachten waren we dikwijls
    bij jullie. Aart zijn vader heeft deze ziekte op latere leeftijd gekregen en Aart
    moet ook vaak denken aan zijn vader als hij dit allemaal leest.
    Binnenkort bellen we eens even. Groetjes Bart Jan en Aart Arie.

Comments are closed.