Halverwege…

13 mei 2013 was ik op maandag alleen thuis met Jonah, die met koorts op de bank lag. Celine was net naar de peuterspeelzaal. Die ochtend belde de arts uit Groningen om de uitslag te geven van het beenmergonderzoek van de vrijdag ervoor. De uitslag was niet goed. Jonah had de diagnose Acute Lymfatische Leukemie en of we meteen naar het UMCG wilden komen… Dat is vandaag precies een jaar geleden. En wat is er veel gebeurd als je achterom kijkt. Veel van wat we hebben meegemaakt is (gelukkig) ook vastgelegd in dit blog en met jullie gedeeld. Dit bericht is alweer het 99ste blog wat we schrijven! De eerste weken staat inderdaad alles op z’n kop, zoals dat vaak wordt gezegd. Maar al gauw vonden we onze draai in deze toestand en is onze zieke zoon gewoon een onderdeel van het dagelijks leven. Zeker nu een jaar later kun je haast niet meer voorstellen dat het ooit anders was. Zoals in de laatste blogs ook wel duidelijk is, gaat het relatief ook goed met Jonah. Dat is niet vanzelfsprekend, want we zien genoeg lotgenootjes waarbij de strijd veel zwaarder is. We prijzen ons wat dat betreft erg gelukkig. We zijn dankbaar voor het verloop tot nu toe. Aan de andere kant is het afgelopen jaar natuurlijk wel absurd geweest als je het afzet tegen een doorsnee gezin. Even wat statistieken:

  • ca 40 keer naar UMCG (Groningen) geweest. Eerst 2 keer per week. Later 1 keer per week, nu een keer per 3 weken.
  • ca 8 keer naar Isala Ziekenhuis in Zwolle
  • 2 lange opnames van meer dan een week, 4 keer een “lang” weekend
  • 6 beenmergpuncties
  • 10 ruggenprikken
  • 10 bloedtransfusies
  • 68 bloedprikken (vinger, VAP of arm)
  • 1 operatie voor plaatsen van de VAP
  • 11 keer een nieuwe (neus)sonde

De eerste keer dat we ook thuis chemo medicijnen moesten geven, vonden we het maar wat eng. We hadden ook keurig in het keukenkastje opgeschreven wat Jonah allemaal moest hebben. Inmiddels is het zo’n routine dat die lijst al maanden niet meer is bijgehouden. We zijn een beetje verpleegkundigen geworden. De hoeveelheid chemo medicijnen die Jonah heeft gekregen is ook indrukwekkend: Prednison, Vincristine, Daunarubricine, Doxorubricine, Asparaginase, ARA-C, 6MP, MTX, Cyclophosphamine En daarnaast ondersteunende medicijnen: Forlax, Ciproxin, Paracetamol, Bactrimel, Natrium Bicarbonaat, Trisporal, Zofran, Gabapentine, Tramadol, anti-biotica, virusremmers. Medicijnen waar we 12 maanden geleden nog nooit van gehoord hadden. Nou ja, Paracetamol kenden we wel! Verder leeft Jonah voor het overgrote deel van sondevoeding, hoewel we de laatste weken gelukkig zien dat hij af en toe weer eens met ons kan mee eten. Het smaakt gewoon niet vanwege de chemo. Onze arts zei ooit tegen ons dat het net als het eten van karton is. De hoeveelheid chemo’s is echter behoorlijk afgenomen en kennelijk komt de smaak ook weer wat terug. OLYMPUS DIGITAL CAMERAVia de zorgverzekering kunnen we zien dat er inmiddels 78 declaraties zijn ingediend t.w.v. € 27.424,60. In verhouding daarmee is de door ons betaalde jaarpremie een schijntje en vrees ik dat jullie allemaal meebetalen aan deze collectieve ziektekosten. Waarvoor dank!

Het aantal dagen dat Jonah heeft gemist op school is ook groot. Het precieze aantal hebben we niet paraat, maar uiteraard kon hij niet naar school tijdens de ziekenhuisopnames of te ziek thuis was. Sinds we eind vorig jaar in de onderhoudsfase van de behandeling zijn beland is het patroon wel heel regelmatig. Jonah is nauwelijks in staat om in een week waarin hij Dexamethason krijgt toegediend naar school te gaan. Dat is een keer in de drie weken. Over het hele jaar gezien zal Jonah meer dan 35% gemist hebben van school. Maar het is een slim jongetje en hij mag volgend jaar gewoon naar groep 3. Jonah’s “geschiedenis” is ook vastgelegd in de Kanjerketting. Het is al wel even geleden dat we die hebben laten zien op dit blog. Maar de “score” is inmiddels 353 centimeter en de ketting bestaat momenteel uit 305 kralen. Elke kraal is een onderdeel van de behandeling. Zie ook: http://kanjerketting.nl. En de ketting zal nog verder groeien.

Vanaf het allereerste begin krijgen we veel aandacht van iedereen om ons heen. Dat zijn allereerst de opa’s en oma’s die toch vaak voor ons klaar staan. Maar ook iedereen die ons kwam opzoeken in het ziekenhuis. Spontaan werden cadeaus verstuurd via de post (zelfs uit andere werelddelen!). Jonah heeft in enkele maanden meer lego bij elkaar gekregen dan ik in mijn hele jeugd… En natuurlijk de stapels kaarten! Nog steeds komen er wekelijks kaarten binnen van ooms en tantes, vrienden. Gelukkig wordt Celine daar ook niet bij vergeten. De kinderen vliegen dan ook naar de deur als de postbode is geweest. Als dit ooit weer ophoud (en dat is onvermijdelijk) zullen zij ook moeten afkicken! En natuurlijk is dit blog vanaf het eerste moment een mooie plek om onze verhalen te delen, maar ook voor de volgers om ons een hart onder de riem te steken. Ik weet nog dat ik zondag 12 mei 2013 (toen we nog niet wisten van de leukemie) had bedacht om een blog op te zetten. We konden het nog wel eens nodig hebben. Zo blij dat ik dat toen al heb gedaan want de dagen daarop hadden we dat echt niet kunnen regelen. Toen zaten we 8 dagen in Groningen opgesloten in isolatie. Maar gelukkig wel met internet! BlogkaartWe kunnen zien hoe vaak het blog wordt bezocht (totaal 11.075 bezoeken de afgelopen 12 maanden) en waar zij vandaan komen. Zo zien we zelfs lezers uit Europa, China, Nepal, Brazilië, USA. Meestal weten we dan wel welke neef of nicht daar op dat moment verblijft… We reageren maar zelden terug op alle fijne reacties die op ons afkomen. Het zou ons echt teveel tijd gaan kosten. Soms voelen we ons daar ook wel eens wat schuldig over, omdat de indruk kan ontstaan dat we het niet waarderen of als normaal gaan beschouwen. Niets is minder waar. We zijn zo dankbaar voor alle aandacht in welke vorm dan ook. Ook dit helpt ons om door deze periode heen te komen. Via deze weg daarom nog eens heel erg

BEDANKT!

Wie ook ons helpt om deze periode door te komen is Jonah zelf. Nooit hebben we afgelopen jaar gehoord: “moet ik nu weer naar het ziekenhuis!” Nooit een klacht. Hij laat zich zonder protest gewoon aanprikken. Beide kinderen lopen vaak huppelend het ziekenhuis binnen. Tot groot plezier van de andere patiënten in de hal. Ook bij de verpleging en de artsen kan Jonah rekenen op een lach. De humor van hem is ook af en toe erg komisch. En in het kinderziekenhuis is het fijn om een gelukkig kind te zien. Voor iedereen. Natuurlijk zijn er ook momenten dat het minder is en hij een strak mondje heeft. Dan heeft hij het niet fijn. Maar die momenten zijn gelukkig maar zeldzaam en de veerkracht van Jonah is enorm. Dan roept hij tegen Celine wie het eerst bij de auto is. Binnen een paar meter heeft Celine al een enorme voorsprong. Want Jonah kan gewoon niet echt rennen. Zijn beenspieren zijn te zwak door de chemo. Maar toch willen rennen en dapper probeert hij Celine nog bij te houden… Jonah en Celine kunnen gelukkig erg goed met elkaar opschieten. En af en toe zien we dat de grote broer het kleine zusje in bescherming neemt. Prachtig! En vergeet niet wat Celine allemaal meemaakt. Toch regelmatig dat alle aandacht uitgaat naar Jonah. Maar zij klaagt ook niet. Ondanks de rare toestand waarin we allemaal zitten, kunnen we toch stellen dat we een gelukkig gezin zijn! En zo zijn we één jaar verder. Ook een bijzonder moment omdat de behandeling precies 2 jaar duurt.

Dus we zijn op de helft vandaag. Vandaar een moment om even achterom te kijken. Het jaar dat voor ons ligt zal als alles volgens plan verloopt, heel stabiel moeten zijn. De medicijnen die Jonah krijgt veranderen niet meer. We weten precies van week tot week wat er moet gebeuren. De dosis is ook een stuk minder dan in het begin van de behandeling. We hopen daarom dat het allemaal wat makkelijk wordt voor Jonah, maar realiseren ons ook dat het zeker nog niet klaar is. Maar het afgelopen jaar hebben we ons ook samen er doorheen gesleept, dus dat gaat ons de komende 12 maanden ook lukken. Zaterdag gaan we een halve taart kopen in de stad. Die hebben we wel verdient. En 13 mei 2015 kopen we een hele!

12 Responses

  1. Nienke Boekhout 13 mei 2014 / 19:46

    Goh, elke keer als jullie blog lees besef ik weer eens hoe jullie leven is veranderd door de ziekte. En elke keer weer voel ik respect voor jullie hoe jullie dit oppakken, maar ook zeker hoe Jonah dit oppakt. Arno, je geeft het zo mooi weer en het is ook absurd dat zo’n kleine jongen (want hij is nog klein!) dit allemaal mee maakt. Ik hoop voor jullie dat het komend jaar goed en zonder verrassingen verloopt. Geniet lekker van die halve taart!

  2. Nienke Boekhout 13 mei 2014 / 19:48

    Oh ja, voor die ziektekosten betaal ik graag wat extra premie 😉

  3. Annemarie Landstra 13 mei 2014 / 19:57

    Een mijlpaal! Fijn dat het naar omstandigheden zo goed gaat!!! We blijven het blog lezen.
    Casper houdt ons ook goed op de hoogte. Een paar weken geleden zei hij bewonderend:
    Jonah was gewoon op school, in de dexaweek!!!! Ook in de giraffenklas is het woord dexa al ” normaal”. De hele klas leeft mee en ze zijn goed op de hoogte. Veel sterkte met het tweede jaar.

  4. dikkie 13 mei 2014 / 22:17

    ik had jou al even gesproken astrid op school
    over jullie super boy en zijn zus is zeker super girl
    een jaar ,wat is er veel gebeurd ongelooflijk
    en ook het komende jaar gebeurd er weer van alles,maar heerlijk dat het steeds beter te lezen is ,en we gaan nog steeds voor het beste
    jonah en ook celine jullie zijn de besten en papa en mama ook
    xxxx

  5. Harianne (mama van Joas Jutstra) 14 mei 2014 / 15:32

    Wauw, wat een jaar! Bijzonder om zo te lezen! Jullie zijn echt allemaal toppers, want wat een impact heeft zoiets!
    Zet m op het komende jaar en geniet van de taart! Dik verdient! 🙂

  6. corrie de waal 14 mei 2014 / 19:46

    dooromstandigheden even niet gelezen maar wat is er veel gebeurd .
    Een terugblik en mooie dingen waar je van kan genieten.
    Op naar de volgende maanden hopelijk met alleen maar positieve berichten.
    corrie en henk

  7. Annelies 14 mei 2014 / 22:18

    Wat fijn dat jullie alweer halverwege zijn! Ik hoop dat de tijd voorbij vliegt en jullie snel die hele taart kunnen gaan kopen!

  8. Arenda 15 mei 2014 / 21:16

    Mooi geschreven en beschreven, Arno!
    Een jaar is lang, maar vanaf nu aftellen en afstrepen!!

  9. Jannie 16 mei 2014 / 17:17

    Hoewel ik jullie ervaringen via dit blog steeds heb gevolgd, viel ik nu toch wel even stil bij die opsomming !!
    En vooral de ketting – 305 kralen maar liefst! – raakte me diep. Ik had kennelijk die visualisatie even nodig om weer tot me te laten doordringen hoe kwetsbaar en tegelijk vol wilskracht een mens(enkind) kan zijn. En nu aftellen!! Misschien nog met vallen en opstaan, maar hou vol, zoals je ook het afgelopen jaar hebt gedaan.

    Liefs, Jannie

  10. Hans en Marloes Louwerse 17 mei 2014 / 00:25

    Wat een heftig jaar hebben jullie achter de rug, mede door de lengte van de ketting
    is het besef er, wat er al allemaal gebeurd is, in het jaar wat achter jullie ligt!
    We nemen diep onze hoed voor jullie/Jonah af en duimen dat het komend jaar
    snel mag gaan. Smul maar lekker van de taart, jullie hebben het verdiend.
    Op naar de hele taart!!

    Lieve groetjes, Hans en Marloes.

  11. Bart Jan en Aart 18 mei 2014 / 20:31

    Jullie zijn alle vier : Kanjers met Lef!!!
    Wat een enorme goeie slogan is dat. Top van de V.O.K.K.!
    Het laatste verslag zojuist voor Aart voorgelezen, en hij
    zei gelijk : die halve taart is echt verdiend!
    Zijn vader is aan de ziekte overleden en het raakt
    hem nog elke keer, als ik wat uit het blogverhaal voorlees.
    Fijn dat er nu mogelijkheden zijn om te overleven.
    Het is heel vervelend, maar je moet er als gezin wel doorheen!
    Verslappen is er niet bij. Jonah moet de ziekte overwinnen! Dan zijn we
    als familie pas tevreden. En natuurlijk de oma’s en de opa’s zijn de
    grootste supporters van jullie! Hou vol, allemaal! We blijven jullie volgen en bedankt voor het jaaroverzicht.

  12. Myrthe 22 mei 2014 / 20:05

    Tranen in mijn ogen voor wat jullie allemaal meemaken, maar ook tranen van respect van hoe jullie het allemaal oppakken, tranen van ontroering hoe lief jullie zijn, hoe mooi je schrijft, hoe dapper Jonah is, hoe lief ook Céline. En tranen van blijdschap omdat het de goede kant op gaat, omdat ik durf te hopen dat alles goed zal komen.

    Wanneer je pad stormachtig verloopt
    Je het moeilijk hebt en verdoofd
    Wees niet bang voor het onzekere maar houd hoop
    Loop met opgeheven hoofd.

    Verderop en nog verder
    Een hemel van goud
    Een liefde als een herder
    De ander die van je houdt.

    Ga door wind en regen
    Bewust van elke stap
    Tel je geluk en tel je zegen
    Koester je dromen, zet je schrap

    Ga door, loop door, huppel door
    Met hoop in je hart, je gezin om je heen
    Hand in hand, ga er samen voor
    Want je loopt nooit meer alleen

Comments are closed.